cara goreng ikan pekasam


Beras siap dicuci dan ditos garam kasar. Ikan merupakan hasil perikanan yang mudah rosak selepas beberapa jam tanpa disimpan dalam.


Tata Cara Pendaftaran Lomba Masak Ikan Nusantara 1 Melalui Online Www Primarasa Co Id Buka Www Primarasa Co Id Ikan Itu Enak Login Jika Sudah Pun Resep Ikan

Jadi hari ni sis nak share sikit cara paling senang nak masak ikan pekasam yang boleh korang semua buat.

. Pemilik resepi menggunakan garam halus. Masukkan ikan yang telah bersih tadi dalam bekas yang mempunyai tutup. Anggaran 1kg ikan 100g garam.

Simpan dalam peti ais semalaman 2. Untuk dalam 7 atau 8 ekor seperti ini pemilik resepi letak garam dalam 12 cawan. Cara menggoreng iaitu dengan menggoreng bersama bawang merah dan cili api.

Simple pulak cara nak buat ikan pekasam ikut cara ni. Cara-cara buat ikan pekasam. Kepala boleh dibuang atau tidak.

Tapi kalau dah perap 2 minggu sebenarnya dah boleh goreng. CARA PENYEDIAAN IKAN PEKASAM TENGGIRI. Setelah ikan siap dibersihkan masukkan garam anggaran 1 kilo ikan seratus gm garam.

Jadi buat penggemar ikan pekasam bole cuba buat sendiri di rumah. IKAN PEKASAM adalah ikan yang diawetkan agar ia boleh disimpan lama dengan menggunakan teknologi pengawetan. Potong bawang besar dan cili kering.

Lagi lama diperap sebenarnya lagi sedap. Sangai beras sampai perang dengan api sederhana. Masakan resepi ikan haruan ni sedap sangat bila campur dengan daun kaduk.

Ada yang suka sekali kepala. Cara Buat Kerepek Kentang Homemade Nipis. Tak perlu dah lauk lain.

Macam masak telor goreng je. Ada orang tidak gemar meletakkan asam jawa atau asam keping kerana kadang-kala beras yang ditabur pada ikan itu sebenarnya pun sudah memasamkan ikan melalui cara penapaian. Bahan-bahan perapannya sikit je.

IKAN PEKASAM RANGUP DAN SEDAPMana nak dapat Ikan Pekasam Rangup Sedap Banyak dan MurahAsyik makan makanan biasa janak rasa makanan kampung pul. Buang sedikit minyak ikan ini dan terus masukkan bawang besar dan cili kering goreng sampai bawang menjadi layu. Beras goreng ini bertujuan untuk mengekalkan kelembapan air garam serta menjadi serbuk pekasam yang menambahkan keenakan ikan pekasam.

Rangup Goreng Cantik Tak Hangit. Cara membuat Ikan Pekasam. Lagi banyak beras lagi nampak menarik.

Jemur tu anggaran selama 1 jam 2 jam. Apabila ikan dah garing angkat dan toskan. Pastikan betul-betul bersih terutamanya di bahagian dalam atau perut ikan.

Goreng ikan dengan api yang perlahan. Selepas seminggu ikan pekasam dah boleh di goreng. Boleh cuba cara membuat ikan pekasam yang dikongsikan oleh Kudin Kickdafella ini.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini. Goreng dahulu ikan bersama beras hancur sekali dengan minyak yang cukup-cukup untuk mengoreng ikan tu. Cara membuatnya lebih kepada peram ikan seberapa lama dan kemudian goreng.

Kemudian ambil beras yang sudah disanga dan ditumbuk itu lalu gaulkan dengan ikan yang sudah disimpan tadi. Peralatan yang sedia ada dirumah boleh digunakan Cuma hanya eli ikan graa beras hancur. Kalau tahu cara masak yang betul memang sedap sangat ikan haruan pekasam ini.

Lepas tu kisar kasar beras. Sanga goreng tanpa minyak beras dan tumbuk secara sederhana sebelum. Tip goreng ikan pekasam.

Puas hati dapat makan panas-panas lepas goreng ikan tu masukkan. Bila ikan dah separuh masak terbalikkan ikan dan ketepikan sedikit untuk menggoreng bawang dan cili api bersama. Hanya guna 4 bahan saja peram dan seminggu dah boleh goreng dan makan.

Peramkan ikan dengan garam semalaman di dalam peti ais. Di setiap susunan ikan dalam bekas bertutup letakkan asam keping pilihan sekitar satu ke dua keping. Proses pengawetan ikan pekasam menggunakan bahan seperti Garam Asam Keping atau Asam Jawa Gula Merah dan Bertih Goreng serta air.

Sanga goreng tanpa minyak beras dan tumbuk secara sederhana sebelum digaulkan dengan ikan. Kalau mak ayah kita ada dekat rumah atau kita di rumah mak ayah memang seronok buat ikan pekasam ni. Ini salah satu resepinya yang terkenal iaitu ikan gelama pekasam homemade.

Mula-mula sekali bersihkan ikan. Yang mana nak buat tapi tak sempat nak buat sekarang simpan dulu resepi ini untuk rujukan akan datang. Rasa ikan pekasam ni lebih kepada masin dan masam.

Panaskan minyak dan goreng ikan pekasam dahulu sampai masak dan angkat ikan pekasam ni. Kemudian jemur ikan di bawah panas matahari. Ikan pekasam ini memang menyelerakan.

Bahan yang korang perlukan cuma. Masukkan air garam yang sudah sejuk dimasak terlebih. Korang gaul rata ikan dengan garam kasar dan perapkan dalam 3 hari.

Kikis ikan dan asingkan berasnya. Lagi-lagi kalau makan dengan nasi panas-panas ikan pekasam pula dogoreng garing memang menambah betul hidangan nasi. Bersihkan sisik sekali.

Cara buat ikan pekasam menggunakan alatan yang mudah dan ringkas sahaja. Anggaran saiz 2 inci setiap bahagian. Biar sampai garing baru terbalikkan jangan kerap terbalikkan nanti hancur 2 kali cukup 4.

Anggaran 1kg ikan 100g garam. Setelah ikan siap dibersihkan masukkan garam anggaran 1 kilo ikan seratus gm garam.


Pin Di Dres May


Pin On What S Cooking


Pin On Cooking Video


Zulfaza Loves Cooking Ikan Masak Taucu Versi Kering Resep Makanan Makanan Gulai


Ikan Pekasam Food Meat Steak


Pin On Msian Fish Prawns


Secubit Garam Gulai Ayam Ikan Pekasam Goreng For Day 1 Malaysian Cuisine Indian Dishes Cuisine


Foto Resep Bekasam Fermentasi Ikan Palembang Sederhana Spesial Asli Enak Ikan Resep Ikan Resep


Pin On Malay Tradition


Cara Buat Pekasam Ikan Lampam Make It Yourself Food


Geehut


Pin On My Future Home


Cara Buat Ikan Pekasam Bahan Bahan Ikan Biasanya Orang Buat Ikan Pekasam Menggunakan Ikan Air Tawar Tapi Tak Ada Masalah Kalau Hend Food Recipes Meat Jerky


Pekasam Daging Malaysian Food Asian Desserts Pickling Recipes


Pin On Indonesian Food And Drink


Pin On Food Videos


Pin Di Cook


Cara Membuat Ikan Pekasam Makan Dengan Nasi Pun Dah Cukup Mari Berkongsi Homemade Recipes Sauce Recipes Fish


Pin By Martha Tambunan On Yummy Tummy Idea Tips Tricks Resep Ayam Mudah Ide Makanan Resep Makanan

Related : cara goreng ikan pekasam.